BAHULU CERMAI
Bahulu Cermai yang lembut..
Cara-caranya:
Iya... senang jer.. semuga menjadi panduan kepada yang baru nak mengenali cara-cara membuat bahulu. Bolehlah dihidangkan untuk keluarga sambil minum petang atau pagi. Boleh juga sebagai ole-ole bila bertandang ke rumah kawan-kawan.
Okey..bye..
Assalamualaikum..
Assalamualaikum.. apa khabar... Macam biasa.. Masih lagi dengan kuih lama. Keadaan yang tak berapa nak baik ni.. Ita buat yang ringkas-ringkas aje.. tu pakai mesin semua. Tak de lah nak memukul telur stail zaman nenek kita dulu-dulu.. sebab tu cepat je dah siap. nak-nak kuih bahulu ni.. mudah sangat. Asalkan pukul telur sampai kembang.. tentu jadinya lah.. Bahan-bahan yang perlukan tak banyak pun. Alhamdulillah.. laku jugak kuih kat rumah Ita. nak-nak si Adam.. memang sukakan kuih bahulu..
Menjadi satu keseronokan pulak dengan kuih-kuih lama ni.. Kenapa Ita kata macam tu.. sebab kebanyakan kuih lama ni.. taklah susah sangat nak membuatnya. Bahan-bahan yang diperlukan pun tak banyak. Pastu kos pun murah. Makan pulak sedap.. Kebanyakan bahan-bahan yang berada di sekitar kita aje.. Sebab tu.. bila kita perhatikan orang-orang dulu suka membuat kuih dan suka menjamu tetamu. Pantang ada keraian mesti kuih-kuih tradisional yang menjadi hidangan. Takdelah nak menghidang biskut aje.. setiap kali tetamu bertandang.
BAHULU CERMAI
Bahan-bahannya:
5 bji telur (Ita guna gred A)
200 gm gandum
250 gm gula
1 sudu kecil ovallete
1 sudu kecil esen vanila
sedikit minyak untuk disapu pada acuan
Cara-caranya:
- Panaskan oven.
- Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang.
- Masukkan esen vanila dan kacau rata.
- Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.
- Sapu minyak masak pada acuan.
- Masukkan adunan ke dalam acuan. Jangan sampai penuh.. biar hampir penuh je.
- Bakar selama 15 minit dengan suhu 170C.
Iya... senang jer.. semuga menjadi panduan kepada yang baru nak mengenali cara-cara membuat bahulu. Bolehlah dihidangkan untuk keluarga sambil minum petang atau pagi. Boleh juga sebagai ole-ole bila bertandang ke rumah kawan-kawan.
Okey..bye..
Assalamualaikum..
Hamba Allah..
Comments
Post a Comment