TART BUAH
LAMA TAK MAKAN TAT BUAH.. DAH RINDU NAK MAKAN...
Assalamualaikum... selamat malam..
Apa khabar.. sedang buat apa ya..
Dah lewat malam pulak Ita nak update dan sharekan masakan Ita hari ini. memang agak sibuk sikit sekarang. Buat kerja pun semakin slow di rasakan. faktor usia kah? hehehe..
tst ya..
Okey selamat mencuba ya...
ASSALAMUALAIKUM..
Assalamualaikum... selamat malam..
Apa khabar.. sedang buat apa ya..
Dah lewat malam pulak Ita nak update dan sharekan masakan Ita hari ini. memang agak sibuk sikit sekarang. Buat kerja pun semakin slow di rasakan. faktor usia kah? hehehe..
tst ya..
Okey nak tahu apa yang Ita masak hari ni..? Kat Kelantan cuti 5 hari..tau.. jadi masa banyak bersama suami dan anak-anak. Nak masak pun tak berapa nak rajin bila suami kat sebelah.. Asyik ronda-ronda jer dengan encik hubby..
Dah berapa hari kami breakfast kat Pasar Besar Siti Khadijah. Kalau hari biasa hubby awal pagi dah ke pejabat, jadi Ita memang masak awal-awal pagi sebelum dia ke pejabat. sebab tak mahu dia kelaparan semasa memulakan tugas. yang seronoknya, kalau pergi breakfast kat pasar besar ni.. bukan setakat makan jer, shopping lagi.. ya lah.. barang pasar segar-segar, daging kambing, udang dan ikan yang segar.., yang tu sangat menggoda Ita untuk membeli dan memasak untuk makan tengahari atau malam.. Tu yang tak tolak tu .., bila hubby ajak ke situ..hehehe...
Tapi.. bila dah cuti panjang macam ni.. asyik mengajak kita makan-makan kat luar jer.. konon nak bagi cuti rehat kat kita.. Bila dia dah bagi cuti macam ni.. kita follow jer lah instruction dia kan.. Kita lagi lah seronok.. Dah lama sangat berkurung kat rumah..
Bila petang.. anak-anak asyik kelaparan jer.. nak makan-makan bila menonton TV. Si ibu ni.. hampir putus idea nak masak apa ya.. Tut-tut terfikir nak masak fruits tart kegemaran kami. Dah lama tak buat fruit tart.. Jom Ita kongsikan resepinya.
TAT BUAH
Bahan-bahannya:
250 gm mentega
400 gm tepung gandum
100 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu kecil vanilla
Secubit garam
Bahan inti: Buah:
400 gm susu segar 4 biji strawberry-potong baji
100 gm air 2
biji buah kiwi-potong kecil
130 gm gula 20
biji buah blueberry
45 gm mentega
50 gm tepung jagung
Secubit garam
Cara-caranya:
1.
Pukul
mentega dan gula hingga sebati.
2.
Masukkan
telur, esen vanilla dan garam, putar lagi.
3.
Masukkan
gandum dan uli hingga menjadi doh.
4.
Ambil sedikit
doh dan bentukkan ke dalam acuan tat.
5.
Bakar selama
15-20 minit.
6.
Angkat dan
sejukkan.
7.
Membuat
Inti: campurkan semua bahan inti dan kacau di atas api perlahan hingga pekat.
8.
Tuangkan
ke dalam mangkuk tat dan hias dengan buah-buahan.
ASSALAMUALAIKUM..
Comments
Post a Comment