CHICKEN PUFF
CHICKEN PUFF
BAHAN-BAHANNYA:
250 GM AYAM DIPOTONG DADU
2 BIJI KENTANG
6 ULAS BAWANG PUTIH } DICINCANG
I BIJI BAWANG BESAR } DICINCANG HALUS
3 SUDU BESAR SERBUK KARI } DIBANCUH DGN SEDIKIT AIR
1 TANGKAI DAUN KARI
1 1/2 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU KECIL GULA
SEDIKIT SERBUK PERASA
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
1 PAKET PASTRY PUFF (ITA BIASA GUNAJENAMA KAWAN)
CARA-CARA:
- PANASKAN MINYAK.
- MASUKKANBAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR. TUMIS HINGGA NAIK BAU.
- MASUKKAN DAUN KARI DAN SERBUK KARI YANG DIBANCUH.
- BIARKAN HINGGA REMPAH MASAK. KEMUDIAN MASUKKAN GARAM, GULA DAN SERBUK PERASA.
- MASUKKAN AYAM DAN KENTANG, KACAU RATA.
- PERLAHANKAN API DAN TUTUP KUALI ATAU PERIUK TADI.
- BIARKAN HINGGA AYAM DAN KENTANG EMPUK.
- SESEKALI KACAU RATA.
- AMBIL PASTRI POTONG SEGI EMPAT TEPAT DAN LETAKKAN INTI.
- TUTUP SATU LAPISAN DIATAS. ITA SUKA POTONG-POTONG UNTUK LAPISAN ATAS.
- KEMASKAN DENGAN GARFU PADA TEPI PASTRI.
- SAPUKAN TELUR.
- BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15 MINIT.
Comments
Post a Comment