Wednesday, 2 January 2013

CHICKEN PUFF





  CHICKEN PUFF

BAHAN-BAHANNYA:

250 GM AYAM DIPOTONG DADU
2 BIJI KENTANG
6 ULAS BAWANG PUTIH } DICINCANG
I BIJI BAWANG BESAR } DICINCANG HALUS
3 SUDU BESAR SERBUK KARI } DIBANCUH DGN SEDIKIT AIR
1 TANGKAI DAUN KARI
1 1/2 SUDU KECIL GARAM HALUS
2 SUDU KECIL GULA
SEDIKIT SERBUK PERASA
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
1 PAKET PASTRY PUFF (ITA BIASA GUNAJENAMA KAWAN)

 CARA-CARA:

  • PANASKAN MINYAK.
  • MASUKKANBAWANG PUTIH DAN BAWANG BESAR. TUMIS HINGGA NAIK BAU.
  • MASUKKAN DAUN KARI DAN SERBUK KARI YANG DIBANCUH.
  • BIARKAN HINGGA REMPAH MASAK. KEMUDIAN MASUKKAN GARAM, GULA DAN SERBUK PERASA.
  • MASUKKAN AYAM DAN KENTANG, KACAU RATA.
  • PERLAHANKAN API DAN TUTUP KUALI ATAU PERIUK TADI.
  • BIARKAN HINGGA AYAM DAN KENTANG EMPUK.
  • SESEKALI KACAU RATA.
  • AMBIL PASTRI POTONG SEGI EMPAT TEPAT DAN LETAKKAN INTI.
  • TUTUP SATU LAPISAN DIATAS. ITA SUKA POTONG-POTONG UNTUK LAPISAN ATAS.
  • KEMASKAN DENGAN GARFU PADA TEPI PASTRI.
  • SAPUKAN TELUR.
  • BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 15 MINIT.