KARI AYAM
Assalamualaikum..semua....
Alhamdulillah.., syukur kehadrat Ilahi kerana masih kita dapat menikmati kehidupan ini dengan seadanya. Permulaan yang amat menarik untuk tahun ini kerana dalam sibuk-sibuk kita menguruskan anak-anak sekolah..,tentu yang bermain difikiran ibu-ibu adalah apakah masakan yang akan dimasak untuk hidangan tengahari nanti. Ruzieta ingin kongsikan resepi masakan Ita hari ini..KARI AYAM...
KARI AYAM
BAHAN-BAHANNYA:
1/2 EKOR AYAM YANG SEDERHANA BESAR - DIPOTONG KECIL
4 ULAS BAWANG PUTIH}
5 ULAS BAWANG MERAH} DIMAYANG HALUS
1 CM HALIA}
2 TANGKAI DAUN KARI
3 SUDU BESAR SERBUK KARI
3 BIJI BUAH PELAGA
2 BIJI KENTANG YANG DIBELAH EMPAT
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 BATANG(ANGGARAN 3 CM) KULIT KAYU MANIS
1 SUDU PERAHAN AIR ASAM JAWA
1 BIJI BUAH KERAS - DI KETUK
1/2 SUDU KECIL GULA HALUS
1 SUDU BESAR CILI GILING
1SUDU KECIL SERBUK PERASA
11/2 SUDU KECIL GARAM
4 CAWAN SANTAN
1 BIJI TOMATO DIPOTONG 2
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA:
Maaf kerana takdapat sertakan gambar nya. Insyaallah lain kali ita akan serta gambarnya.
Ok..bye SELAMAT MENCUBA...
Alhamdulillah.., syukur kehadrat Ilahi kerana masih kita dapat menikmati kehidupan ini dengan seadanya. Permulaan yang amat menarik untuk tahun ini kerana dalam sibuk-sibuk kita menguruskan anak-anak sekolah..,tentu yang bermain difikiran ibu-ibu adalah apakah masakan yang akan dimasak untuk hidangan tengahari nanti. Ruzieta ingin kongsikan resepi masakan Ita hari ini..KARI AYAM...
KARI AYAM
BAHAN-BAHANNYA:
1/2 EKOR AYAM YANG SEDERHANA BESAR - DIPOTONG KECIL
4 ULAS BAWANG PUTIH}
5 ULAS BAWANG MERAH} DIMAYANG HALUS
1 CM HALIA}
2 TANGKAI DAUN KARI
3 SUDU BESAR SERBUK KARI
3 BIJI BUAH PELAGA
2 BIJI KENTANG YANG DIBELAH EMPAT
1 KUNTUM BUNGA LAWANG
1 BATANG(ANGGARAN 3 CM) KULIT KAYU MANIS
1 SUDU PERAHAN AIR ASAM JAWA
1 BIJI BUAH KERAS - DI KETUK
1/2 SUDU KECIL GULA HALUS
1 SUDU BESAR CILI GILING
1SUDU KECIL SERBUK PERASA
11/2 SUDU KECIL GARAM
4 CAWAN SANTAN
1 BIJI TOMATO DIPOTONG 2
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARA:
- Panaskan minyak. Bila minyak sudah panas..masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Bila naik bau, masukkan daun kari bunga lawang, kulit kayu manis dan pelaga.
- Kemudian masukkan daun kari dan serbuk rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air.
- Biarkan serbuk kari tadi masak sedikit.
- Bila naikbaunya,masukkan ayam dan kentang.
- Perlahankan api dan tutup periuk..tunggu hingga ayam empuk.
- Sekali-sekala kacau atau terbalikkan ayam dan kentang itu.
- Bila ayam dan kentang sudah masak,masukkan santan dan cili giling.
- Masukkan garam, sedikit gula dan serbuk perasa. Kacau lagi. (Slow2 je tau.. jangan la kacau laju-laju lak....)
- Bila sudah masak,masukkan tomato yang dipotong tadi.
- Sedia untuk dihidang untuk anak kita......
Maaf kerana takdapat sertakan gambar nya. Insyaallah lain kali ita akan serta gambarnya.
Ok..bye SELAMAT MENCUBA...
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete