LEMPENG
Assalamualaikum,
Resepi Ita hari ini adalah rendang ayam bersama lempeng untuk sarapan pagi suami dan anak-anak.
LEMPENG
Bahan-bahannya:
Bahan A
6 cawan gandum
9 cawan air
sedikit pewarna kuning
1/4 cawan minyak zaitun
3 camca teh garam
Bahan B
Sedikit minyak untuk disapu pada kuali.
Cara-caranya
Resepi Ita hari ini adalah rendang ayam bersama lempeng untuk sarapan pagi suami dan anak-anak.
LEMPENG
Bahan-bahannya:
Bahan A
6 cawan gandum
9 cawan air
sedikit pewarna kuning
1/4 cawan minyak zaitun
3 camca teh garam
Bahan B
Sedikit minyak untuk disapu pada kuali.
Cara-caranya
- Campurkan semua bahan A.
- Dengan menggunakkan pemukul telur, pukul sebati.
- Tapiskan untuk mendapatkan adunan yang benar-benar sebati.
- Didalam kuali leper, sapukan minyak zaitun.
- Bila kuali panas, masukkan 2 senduk adunan tadi.
- Ratakan dengan mengangkat kuali dan gerakkan perlahan-lahan supaya adunan rata kesemua permukaan kuali.
- Pastikan api perlahan.
- Biarkan ia masak.
- Bila masak, lipatkan dua..dan lipat dua lagi sehingga menjadi tiga segi.
- Ulangi langkah ini sehingga adunan habis.
- Hidangkan bersama rendang ayam.
Comments
Post a Comment