BUTTER PRAWN
BUTTER PRAWN
SELAMAT MENCUBA..
Bahan-bahannya:
(A)
1/2 kilo udang sederhana besar - cuci dan toskan
1 sudu garam halus
3 inci kunyit - ditumbuk bersama garam
7 tangkai daun kari
sedikit serbuk lada sulah
70 gm butter
minyak secukupnya untuk mengoreng udang
(B)
3 biji telur
1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil garam halus
Minyak untuk menggoreng telur - guna minyak yang banyak. lebih kurang 1/2 kuali.
Cara-caranya:
- Udang digaul bersama garam, kunyit dan serbuk lada sulah.
- Panaskan kuali, masukkan butter, bila butter dah cair, masukkan minyak.
- Bila minyak panas goreng udang hingga masak. Jangan terlalu lama, nanti isinya jadi kecut. Yang paling best..sedang-sedang ya.
- Bila udang hampir masak, masukkan daun kari.
- Bila masak, angkat dan toskan. Ketepikan.
- Didalam kuali lain, panaskan minyak.
- Telur dan garam dibancuh bersama susu perlahan-lahan.
- Gunakan penapis santan untuk menapis telur kedalam kuali.
- Guna dua tangan ya.. sambil tapis tu..tangan satu lagi kacau telur didalam kuali guna garfu.
- Bila warna nya keemasan, angkat dan toskan.
- Gaul bersama udang tadi.
- Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA..
Comments
Post a Comment