Friday, 28 March 2014

SAMBAL MANGGA

ASSALAMUALAIKUM.. APA KHABAR SEMUA.. HARAP2 SIHAT2 YE..  MALAM INI NAK ITA KONGSIKAN SATU RESEPI DENGAN TEMAN2 SEMUA. BAGI ORANG KELANTAN SAMBAL INI SUDAH TIDAK ASING LAGI. KEDAI2 MAKAN YANG MENGHIDANGKAN MASAKAN ALA KAMPUNG SEMESTINYA ADA HIDANGAN INI. RESEPINYA IALAH SAMBAL MANGGA..HA..HA.. TAK TEPAT TU.. YANG LEBIH TEPATNYA.... SAMBAL PAUH.... BARU BETUL .......

SAMBAL PAUH NI MEMANG SEDAP DIHIDANG DENGAN NASI YANG PANAS2..HE..HE.. TAK PAYAH NAK CRITA PANJANG2..JOM KITA SEMAK RESEPINYA.


BAHAN BAHANNYA:

 1 EKOR IKAN KEMBUNG - DIBAKAR
2 BIJI MANGGA - DIHIRIS MEMANJANG
4 BIJI CILI PADI
GARAM SECUKUP RASA 




CARA-CARA NYA;

IKAN YANG TELAH DIBAKAR
DI TUMBUK BERSAMA-SAMA DENGAN
CILI PADI DAN GARAM.
BILA IKAN HANCUR DITUMBUK MASUKKAN MANGGA
YANG DI POTONG MEMANJANG.
JANGAN DITUMBUK 
HINGGA HANCUR MANGGA
TADI, CUKUPLAH SEKEJAP SAHAJA.

GAUL RATA-RATA DAN HIDANG BERSAMA LAUK LAIN.


SELAMAT MENCUBA..