Sunday, 26 April 2015

AYAM MASAK KARI HIJAU

LAMA TAK MASAK KARI HIJAU..





Assalamualaikum.. salam sejahtera buat semua. Dah siap masak tak? ke beli kat kedai..hihihi.. tak kisah mana-mana pun.., janji hari ni ada lunch., alhamdulillah..

Ayam Kari Hijau.., suka tak? Hmm..hari ni Ita masak ayam kari hijau, pebret suami. Hubby sangat-sangat suka kan kari hijau. Kali pertama (setiap hidangan ada kisahnya..hihihi), makan kari hijau ni semasa Ita bekerja di Kuantan. Masa tu, Ita stay sorang-sorang jer kat rumah sewa. Hujung minggu kalau Ita tak balik ke Kota Bharu, suami akan datang menjengah. Sesekali.. sebab cuti weekend kami tak sama..kesiankan anak-anak, Ita yang berulang alik dari Kuantan ke Kota Bharu.

Satu hari dihujung minggu, hubby datang menjenguk Ita, kami berjalan-jalan di mall. Ternampak satu restoran ala Thai. Kami singgah dan menikmati kari hijau yang tak pernah kami makan sebelum tu. Dari situ Ita berusaha mencari resepi kari hijau kerana hubby menyukai kari hijau.

Ita pulak, pantang kalau pebret hubby.., mesti nak belajar semua hidangan yang dia suka..hehehe.. kan senang kalau dia order.., anytime Ita boleh adakan.

Dan hari ini Ita pulak nak kongsikan kari hijau yang sedap dan ringkas dengan kawan-kawan. 


Emm.. untuk dapatkan resepinya boleh lah rujuk DISINI. Rasa rempah dan herba segar memang betul-betul mengoda selera kita. 

Selamat Mencuba.

Assalamualaikum..